• Biber


Patlıcangillerden yıllık otsu bir bitki, Sebze ve baharat olarak kullanılır.Anayurdu Güney Amerika olmakla birlikte 16. yüzyıldan bu yana tüm dünyaya yayılmıştır. Türkiye’nin de başta gelen sebze bitkileri arasında yer alır. Genellikle taze olarak tüketilirse de turşu olarak, salçası yapılarak ve kırmızısının kurutulup öğütülmesinden elde edilen tozu da baharat olarak kullanılır.

Bibere acı tadını veren madde capsaicin adlı alkaloittir. Bu madde romatizma ilacı yapımında kullanılır. C vitamini açısından oldukça zengin olan biber, meyve biçimine; rengine ve tadına göre, dolmalık, sivri, acı, yeşil, kırmızı biber gibi çeşitli adlar alır. Kimi çeşitler ise sarı, turuncu ya da mor renkli meyveleri nedeniyle süs bitkisi olarak yetiştirilir.