Taze Meyve Sebze Nasıl Anlaşılır?
Taze Meyve Sebzeyi Nasıl Anlarız? Bizler tüketici olarak manavlar, çiftçiler gibi bir bakışta anlayamasak ta onların uyguladığı bir kaç yöntem ile kaliteli ve taze ürünler alabiliriz.
Şeftali
Taze ve iyi şeftalinin ağzı kapalıdır. Ele alındığında görünümünden daha ağır olduğu hissedilmeli. En iyisi Bursa şeftalisidir. Çekirdeğinden kolaylıkla ayrılır.
Patlıcan
Patlıcan simsiyah olmalı ve tutulduğunda ele boya vermemeli. Dışa boya vereni ilaçlanmıştır.PatatesPatates alırken çapa darbesi yememiş, kabuğu kendinden soyulabilen ve içi sarı olanları tercih edilmelidir.
Karpuz
Taze karpuzun kabuğu parlamalı. Sapı ince olmalı. Çehresi sararmış olmayacak. Çehresi sararmışsa güneşte çok kalmış ve çürümeye yüz tutmuş demektir. Ele alındığında ağır olmalı. Genelde kullanılan yöntemdeki gibi hafif hafif vurulduğunda tok bir ses gelmeli.
Kavun
Taze kavun alırken de aynı özelliklere bakılabilir. Ancak kavun bekledikçe ağırlaşır ve tadı güzelleşirken karpuz için durum tam tersidir.
Domates
Domatesin ağır, kırmızı ve kabuğu ince olanı tercih edilmeli. En lezzetli domates güneşte olgunlaşan ve yaz aylarında toplanandır. Olgun domatesin tepe kısmının çevresinde hafif yeşil çizgiler olur. Sap kısmı parmak ucuyla hafifçe ovalanınca domatesin aromatik kokusu hissedilir.
Üzüm
Üzümün sapı mutlaka yeşil olmalı ve beyaz üzüm biraz sarımsı görünmeli. Siyah üzüm de simsiyah olmalı. Üzümün sapı yeşil değilse taze değildir. İzmir üzümü çekirdeksiz ve tatlıdır. En iyi üzüm ise çavuş üzümüdür ki Bozcaada’dan gelir.EğikYeşil eriğin en iyisi papaz eriğidir. Papaz eriğini 20 santimden yere bıraktığınızda karpuz gibi çatlar. Genel olarak erik sert olmalı.
Kayısı
Kayısının en tatlı olanı Malatya’dan çıkar. Kalitelisi görünümünden belli olur. Serttir, kızarıktır ve ele alındığında ağır olduğu hissedilir.
Salatalık
Salatalığın iyisi kısa, parlak ve kalem gibi dümdüz olanıdır. Ne kadar büyürse o kadar yumuşar, tatsızlaşır. Pütürlü salatalık iyi değildir. Sapı ve rengi yeşil olmalı. En iyi salatalık Yalova’dan gelir. Salatalığın taze olup olmadığını anlamak için ya arkasındaki çiçeğe (sarı ise tazedir) bakılmalı ya da sapına. Sap yeşilse salatalık tazedir.
Ayva
Ayva sapsarı olacak ve kokusunu dışarı verecek. Geyve’den gelen ekmek ayvasının tadı çok güzeldir. Koklanarak seçilebilir.
Armut
Armudun iyisi Deveci armududur, Yalova’da yetişir. Sarı, sert ve suludur.
Kiraz
Kirazın iyisi Napolyon olanıdır. Napolyon kirazı İznik’te yetişir.
Çilek
Çileğin iyisi düzgün görünümlü olmalıdır. Olgunlaşmamış çileklerin aroması azdır ve sert olur. Çilekler durdukça olgunlaşmaz. Çürük ve küflü çilekler alınmamalı. Bir çileğin çürük olması diğerlerini de etkiler. Çileklerin olabildiğince az güneşte durmuş olanı makbuldür. Çünkü güneş onları olduğundan daha hızlı olgunlaştırıp, bozulmalarına neden olur.
Portakal
Portakalın sıkmalık ve yemelik olarak çeşitleri vardır. Kabuğu ince ve parlak olanı tercih edilmelidir.