• Domates

Domates; İkiçenekliler sınıfının, Patlıcangiller familyasından otsu, bir yıllık bir sebze bitkisidir. İlk kez Güney Amerika’da ortaya çıktığı bilinir. Amerika’nın keşfinden sonra İspanya, Portekiz, İtalya yoluyla dünyaya yayıldı. Ilık ve sıcak nemli iklimleri sever. Akdeniz ve tropik ülkelerde bütün yıl tarımı yapılabilir. Türkiye’de yüksek yerlerin dışında her yerde yetişir. 50-200 cm boyunda çok dallı, tüylü gövdeli, yaprakları yeşil tüylü parçalıdır. Gövde ve yapraklar özel kokuludur. Meyve bileşiminde protein, karbonhidrat, kalsiyum, beta karotin A, B, C ve K vitaminleri, mineraller bulunur. Domates bitkisinin doğal olarak yetişen 12 türü vardır.

Türkiye’de ticari önemi fazla olmayan yer domatesi, ticari amaçla yetiştirilen sırık domatesi ile sırık domatesi türünden kültürle üretilen bifsteyk, bonnibest, ponderoza gibi çeşitler yetiştirilir. Balkan kır domatesi, Baltimore domatesi yaygın ünlü türleridir. Üretilmesi tohumla yapılır, elde edilen fideler iki yapraklı iken şaşırtılır. Daha sonra bahçe, tarla ve seralara dikilir. Boylanınca sırıklara bağlanır, her çeşit (kumlu toprak, ağır toprak) toprakta yetişir. Gübreli toprağı sever. Son yıllarda domates seracılığına önem verilir.