• Kereviz

İkiçenekliler sınıfının Maydanozgiller familyasından bir bitkidir. Kökleri ve yapraklan sebze olarak kullanılan iki yıllık bir bitkidir. Bileşiminde tıbbi nitelikler taşıyan maddeler vardır. Yaprakları çok parçalı, yaprak sapı oluklu, kökü şişkin ve etlidir. Çiçekleri küçük ve sıra renklidir. 1.5-2 mm kadar olan meyvesi kokulu, tüysüz ve esmer rengindedir.

Kereviz birinci yıl yalnızca kök ve yaprak verir. İkinci yıl ise sap vererek çiçek açar ve tohum verir. Kökü gelişkin olanlara kök kereviz, sapı gelişkin olanlara da yaprak kereviz denir. Kerevizin yenen bölümü yuvarlak, yassı ve şişkin olan kökleriyle yapraklarıdır. Mart ve nisan aylarında ekilir. Soğuğa dayanıklıdır, sıcağı ve kuraklığı sevmez. Kışın hasadı yapılır. Uyarıcı ve idrar söktürücü nitelikleri vardır. Tohumlarında bulunan açıcı yağ, damıtma işlerinde kullanılır. Türkiye’de Odessa kerevizi ve sarı kereviz adı verilen iki çeşit kök kereviz yetiştirilir. Odessa kerevizi iri köklü, buruşuk kabuklu ve lezzetlidir. Çokça yetiştirilir. Sarı kerevizin yan kökleri fazla olduğu için Odessa kerevizi kadar tutulmaz.

* A ve E vitamini ile folik asit ve potasyum içerir. İdrar söktürücüdür. Sindirimi kolaylaştırır. Sinir sisteminde yatıştırıcı etkisi vardır.