• Lahana

Kış sebzesi olarak yetiştirilen bir bitkidir. İkiçeneklilerin turpgiller familyasındandır, «kırmızılâhana», «Karalâhana», «Frenk lâhanası», «baş lâhana» gibi çeşitleri vardır. Bunlardan başka, gene trupgillerden olan, sebze gibi yenen, kumsalda yetişen «yabani lâhana» ile kökü şalgam gibi şişkin «yer lâhanası» denilen türleri de vardır.

Lâhanalar, onlara dadanan çeşitli böceklerden korunabilmek için – sık sık ilaçlandığından, yeneceği zaman iyice yıkanmalıdır. Lahana, pişirilerek yendiği gibi çiğ olarak salata yerine, ayrıca turşu olarak da yenir. Bu sebze kalori bakımından pek zengin değildir, yalnız vitamin bakımından oldukça kuvvetlidir. Lâhanada en çok C, B, B2 vitaminleri, biraz A vitamini, bol bol kireç, demir, selüloz vardır.