• Mantar

Kökü, sapı, yaprağı olmayan basit bir bitkidir. Değişik ortam da yaşayan on bin kadar çeşidi vardır; hepsi de boy, biçim bakımından birbirinden farklıdır. Sulak yerlerden gübreliklere, eski kâğıtlardan meyvalara ormanların humuslu toprağından insan derisine kadar değişik yerlerde mantarlara rastlanır. Mantarlar, bitkiler âleminin, çiçeksiz bitkiler şubesinde, talli bitkiler altşubesinin önemli bir sınıfını meydana getirirler.

Bu kadar çok çeşidi olan mantarlar, «şapkalı mantarlar», «küfler», «tekhücreli mantarlar» olmak üç büyük takımda toplanırlar.

Şapkalı Mantar Çeşitleri

Adi Mantar — Kırlarda, çayırlarda yetişir. Şemsiye biçimindedir. Beyazımtırak açık kahverengidir. Çoğunlukla zehirsizdir. Birçok yerde, toprağın birkaç metre derinliğinde açılan tünellerde eski taş ocakları içinde yetiştirilebilir.

Kurt Mantarı — Beyazımtırak yuvarlak düğmeler biçimindedir. Akarsuların, yolların kenarında yetişir. İçi beyaz, sert etli bir kısımla doludur. Bazı çeşitleri yenirse de çoğunlukla zehirsizdir.

Çomak (Mercan) Mantarı — Parmak biçiminde çıkıntıları vardır. Bunların üzerinde sarı, pembe, beyaz kütleler meydana gelir. Çoğu zehirsizdir. En iyileri beyaz olanlarıdır.

Sinek Mantarı — Zehirlidir. Şapkasının üstü parlak kırmızıdır. Üzerinde beyaz lekecikler bulunur. Bu mantardan çıkartılan zehir sütle karıştırılıp sinekleri öldürmekte kullanılır.