• Maydanoz


Yaprakları güzel kokulu, parçalı ve yeşil renklidir. Bu yapraklar salatalara ve yemeklere tat ve koku vermek için kullanılır. Gövdesi dik ve köşeli olup boyu 30-80 cm. arasında değişir. Kökü kazık biçiminde, basit, bazen de dallıdır. Yaprakları saplı, tüysüz, çeşitli biçimlerdedir. Çiçek durumu şemsiye biçimindedir. Armut biçimindeki meyvesi tüysüz, yeşilimsi esmer renklidir. Bu meyveler, bir uçucu yağ ile glikozit içerir. Kökü de uçucu yağ, şeker, mü-silaj ve glikozit içerir. Tohumları küçük, esmer renklidir, meyveden elde edilen uçucu yağ, idrar söktürücü, midevi ve tansiyon yükseltici olarak kullanılır. Aynı özelliklere sahip olan kökünden de haşlanmış halde iştah açıcı ve idrar söktürücü olarak tıpta yararlanılır. Yaprakları A, C ve K vitamini bakımından zengindir. Demet haline getirilen yaprakları pazarlarda tüketime gönderilir.

Başlıca çeşitleri:

Küçük yapraklı maydanoz; yılda 3-4 kez yaprak alınır, Türkiye’nin her yanında yetiştirilir. İri yapraklı maydanoz; bol verimlidir ve tutulan bir çeşittir. Özellikle İstanbul ve çevresinde yetiştirilir. Kök maydanozu; büyük kentlerdeki sebze bahçelerinde etli kökü yemeklere eklenir.