• Sarımsak

Yemeklere çeşni vermek, taze olarak da yenmek üzere yetiştirilen bir bahçe bitkisidir. Birçok bakımdan soğana benzer. Her çeşit toprakta kolayca yetiştirilirse de daha çok kumlu toprakları sever. Asya’dan bütün dünyaya yayılmıştır, özellikle Akdeniz kıyısındaki ülkelerde yetiştirilir.

Sarımsağın toprak altındaki başı, asıl sarımsak soğanıdır. Bu soğan birçok dişlerden meydana gelmiştir. Bu dişlerin her biri bir soğancık olduğundan, bunlar yere dikilerek çoğaltılır. Baharda süren sarımsaklar yeşil yapraklarından tutup çekilerek topraktan çıkarılır. Körpelerinin yenecek kısımları düz, ince uzundur. Bunlar kısa zamanda gelişip yuvarlak hale gelirler.

Sarımsağın tazesi de, kurutulmuş dişleri de iştah açıcı olarak kullanılır. Ayrıca, damarları genişletici, mikrop öldürücü özellikleri de vardır. Sarımsağın içindeki kokulu bir yağ ona özel sert bir koku verir. Bazı Doğu ülkelerinde kurutulup toz haline getirilen sarımsak baharat olarak da kullanılır. Ayrıca, sarımsak dişlerini unla sulandırıp döverek, kırılmış porselenleri yapıştırmakta kullanılan bir zamk elde edilir.

Yurdumuzda sarımsak hemen her yerde yetişirse de pastırmacılıkta çimenin hazırlanmasında faydalanıldığından daha çok Kayseri yakınlarında bol miktarda yetiştirilmektedir. Ayrıca Kastamonu Taşköprü sarımsakları dünyaca ünlüdür.

*A, B, C ve E vitamini ile sakaroz içerir. Yaşlanmayı geciktirir. Kireçlenmede faydalıdır. Yüksek tansiyonu ayarlar. Doğal antibiyotiktir. Ödem sökücüdür. Damar gelişiminde faydalıdır.