• Kavun

Bir yaz meyvesidir ve bu meyveyi yetiştiren bitkinin adıdır. Kavun kabakgiller familyasındandır. Hıyar, kabak, karpuz gibi kavunun da dalları yerde sürünerek uzar. İlkbaharda gelişmeye başlayan kavun küçük sarıçiçekler açar. Birçok çeşitleri vardır. Bazıları dayanıklı değildir, beklemeye gelmez, bazı çeşitleri kış ortalarına, hattâ iyi bakılırsa kış sonlarına kadar dayanır. Kavunların büyüklüğü 1 kilodan 4 kiloya kadar değişir.

Yurdumuzda kavun yetiştiren bölgelerin başında Trakya, Ege Bölgesi, Konya gelir. Uzunköprü çevresinde yetiştirilen «topatan kavunu» ince sarı kabukludur. Dayanıksızdır. Şimdi Trakya’da «çitili» adı verilen, dayanıklı bir kış kavunu da yetiştirilmektedir.

Ege Bölgesi’nde yetiştirilen kavunların en önemlisi «Kırkağaç kavunu» dur. Kırkağaç, Akhisar, Menemen ve Manisa bölgelerinde yetiştirilir. Nefîs, dayanıklı olan bu kavunlar aynı zamanda ihraç da edilmektedir. Kırkağaç kavunundan üretilmiş kavunların başlıcaları «hasanbey», «altınbaş», «dilimli» ve «hallaç kavunu» dur.

Kavunun olmadan koparılanına «kelek» denir. Bundan turşu yapılır.