• Karpuz

Karpuz (Citrullus lanatus), kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından tek yıllık bir bitki türü. Tarlalarda ve tünellerde yetiştirilmektedir.Türkiye’de yenidünya, alaca karpuz, karabuz, gülle gibi çeşitleri yetiştirilir. Diyarbakır ve Tekirdağ yörelerinden yetiştirilenler beğenilir.

Sıra sıra karpuzlar önünüzde diziliyken hangisini alacağınızı iyi bilmeniz gerekli. İyi karpuz nasıl anlaşılır şu ana kadar öğrenmediyseniz de artık öğrenmenin vakti geldi.

Öncelikle, biliyorsunuz ama biz yine de söyleyelim, öyle çatlak, bir yeri başka renki bir yeri çürük gibi olan karpuzlardan uzak duruyoruz. Hepsi enfes duran karpuzlar arasında en iyiyi bulmak içinse ilk önce ağırlığına bakıyoruz. Eğer bir karpuz ağırsa, bu daha sulu olduğu anlamına gelir. Sulu olması da bizim en istediğimiz şey olduğuna göre ağır olan karpuzun peşinden gidiyoruz.

Karpuzun açık ve koyu yeşil şeritlerden oluştuğunu düşünürsek alt ve üst kısımlarının fazla açık yeşil ya da beyaza yakın olduğu durumlara dikkat ediyor, o karpuzu sakince yerine bırakıp şöyle kanlı canlı renklere sahip olanlara doğru yol alıyoruz.

Aynı şekilde üzerinde aşırı ya da size garip gelen girinti çıkıntılar varsa da uzaklaşıyoruz o karpuzdan. Karpuz dediğimizin kabuğu girinti çıkıntılı olmaz çünkü. Yalnız üzerinde böcek izleri varsa, durum başka. Böcek izleri güzeldir, o karpuz hapur hupur yenebilecek kıvama gelmiş demektir.

Sapı da önemli karpuzun, eğer saplarını kesmeden satan bir yerden satın alıyorsanız sapının sararmamış olmasına dikkat edin. Sapı sararmış bir karpuz, güneş altında uzun uzun durmuş ve içinin sululuğu çoktan çekip gitmiş demektir. Tam olarak "içi geçmiş" dedikleridir kısacası.Aynı zamanda sapın kıvrık kıvrık olması da iyiye işaret olarak algılanır. Dümdüz saplı bir karpuzdan ziyade kıvrık sağlı bir karpuz alarak siz de bunu test edebilirsiniz.

Son olarak, en çok uygulanan ya da uygulanmaya çalışılan karpuza vurarak iyi olup olmadığını anlama metoduna gelelim. Karpuzu bir eliniz alta, bir eliniz üste gelecek şekilde tutun ve üstteki elinizle karpuza pıt pıt vurun. Eğer tok ve derinden derinden bir ses geliyorsa ve alttaki eliniz siz vurduktan bir süre sonra daha titreşimleri hissediyorsa o karpuz, bal küpüdür, sulu suludur, canımızın içi olur.