• Portakal

Turunçgillerden bir meyvedir. Tam yuvarlak, ya da yumurta biçimi olur. Kabuğu sarımtırak turuncu, güzel kokulu, suyu mayhoşça tatlıdır.

Portakal bir Akdeniz bitkisidir. Türkiye’de Akdeniz Bölgesi’nde, Karadeniz kıyılarının da ılımlı kesimlerinde yetişir.

Portakallar “çekirdekli“, “çekirdeksiz” olmak üzere iki çeşite ayrılır. Türkiye’de yetişen çekirdeksiz portakalların en iyi cinsi Yafa portakalıdır. Bunlar kalın kabuklu, uzunca biçimli olurlar. Yafa portakallarınn en iyileri Finike’de, Mersin’de, Hatay’da yetişir. Bu cins portakalların kabuklarından reçel yapmakta da faydalanılır. Yurdumuzda yetişen çekirdekli portakalların en tanınmışı ise “Dörtyol portakalı“dır. Bunlar ince kabuklu, yuvarlak biçimli, tatlı, çok sulu olurlar. 1950’li yıllardan itibaren “Vaşington portakalı” denilen, içi yavrulu bir cins portakal da yetiştirilmiştir.

* Yüksek oranda C vitamini içerir. Portakalda yer alan lifler sindirim sistemini düzenler. Portakal suyunda yer alan bioflavin damarları ve kılcal damarları güçlendirerek kalp sağlığını koruyucu etki gösterir.