• Patlıcan

Patlıcangiller familyasının örnek bitkisidir. Bu bitkinin sebze olarak yenen mor renkli parlak kabuklu uzunca ya da toparlak biçimli meyvesine de patlıcan denir. Patlıcanların uzunca olanına kemer patlıcanı, toparlak olanına da bostan patlıcanı adı verilir.

Patlıcan en iyi ılık ve sıcak yerlerde yetişir. Soğuk bölgelerde yetiştirmek zordur. Toprağının da bol gübreli olması gerekir. Genel olarak fidelerden yetiştirilir. Patlıcanın az çekirdekli, eti yumuşak olanları daha fazla tercih edilir ve daha lezzetlidir. Patlıcan çeşitli yemekleri yapılan bir sebzedir. Turşusu da yapılır. Hatta bazı bölgelerde reçeli dahi yapılır. Patlıcanlar ayrıca kurutularak doğal yollardan yetiştirilemediği mevsimlerde tüketilmek üzere saklanır.